lørdag 4. desember 2010

Globalt perspektiv på organisasjonsarbeid

På Rikskonferansen til Studerandekommittén (SK) holdt Eva Elmstedt Frisk fra den internasjonale avdelingen i Lärarförbundet i Sverige holdt et flott foredrag om det globale perspekitve i organisasjonen. Dette er et tema jeg tidligere ikke har valgt å fokusere på i mitt engasjement, men jeg fikk et litt annet syn etter foredraget.


I Norge og Sverige er vi så heldige at vi bor i et demokratisk og utviklet land. Det er flere og flere som tar høyere utdanning og alle går på skole gjennom barndommen og lærer det grunnleggende som å lese, skrive og regne. Fokuset til Forbundet var solidaritet og fokus på å få opp fagforeninger i land som i dag ikke har det. I land hvor utdanning ikke er en selvfølge er dette mangelfult. Ved å gi stønad og støtte opp under våre kolleger i land som kjemper mot staten bare for å få lov til å organiseringer har stort behov for kursing og økonomisk støtte.


I et land som Colombia risikerer man fengsel eller man kan bli drept hvis man kjemper for utdanning. Fra 2002-2006 ble det registrert 592 overgrep og 15 drap på studentaktivister. Fagforeninger er og utsatt og bare i 2008 ble det drept 16 fagforeningsledere. Les mer om når Pedagogstudentene var på delegasjonsreise til Colombia her. Ved å sette fokus på dette som studentforening kan man være med på å hjelpe diss og gi de støtte. 


Det som gjør lærere viktige i denne prosessen er at kunnskap er svært viktig i utvikling av samfunn. Ved å få tilgang til kunnskap får mennesker innsikt og er med på å utvikle samfunnet. I stater hvor det er diktatur eller enevelde ser man, som i Colombia, at staten slår hardt ned på organisering fordi det er en trussel til deres posisjon. 


Les mer om arbeidet som skjer hos Education International og International Labour Organization.

Les og om den globale kampen for studentrettigheter på bloggen til SAIH og Stundentenes Fredspris Student Watch